Carver Bank: Exterior Transformation

In mid-October more than 60 volunteers from Omaha North High Magnet School’s Engineering Technologies program joined the FACT design lab and the Bemis Center to break ground on the exterior transformation. The high school student and faculty volunteers joined Carver Bank as part of a citywide, three-day service learning event. We look forward to working with Omaha North again!

Transformation in progress

High school students and faculty had the opportunity to work with a design created by architect Jeff Day, principal of Min|Day, and his FACT design lab of University of Nebraska-Lincoln undergraduate architecture and landscape architecture students. The design includes the installation of brick patios and dual-purpose bench/planters. The design makes space for visitors to gather at all scales–from intimate conversation to the sharing of a meal to public performance. The preparation of the outdoor site included storing reclaimed wood for later use, excavating soil, and removing trees and debris.

Finalized plan_3 (click to view site plan)

Credit: Alex Priest
Credit: Alex Priest
Credit: Alex Priest
Credit: Alex Priest

Volunteers also assisted on the inside with the wire brushing and sealing of exposed brick throughout the sandwich shop, artists studio, and exhibition spaces.

Credit: Alex Priest
Credit: Alex Priest

Students removed trees and roots growing into the adjacent building’s foundation.

Credit: Jeff Day
Credit: Jeff Day

Guest speakers

During lunch volunteers heard from guest speakers from the Bemis Center, FACT, and other projects within the Near North Side community.

Credit: Jessica Scheuerman
Credit: Jessica Scheuerman

Grep Fripp, founder of Whispering Roots, a nonprofit providing fresh, locally grown, healthy food, speaking with North High Magnet School volunteers.

Credit: Jeff Day
Credit: Jeff Day

Hesse McGraw, chief curator at the Bemis Center for Contemporary Arts, discussing the Carver Bank project with volunteers.

Credit: Jessica Scheuerman
Credit: Jessica Scheuerman
Credit: Jeff Day
Credit: Jeff Day

A new brick path replaces a high-maintenance landscape and invites visitors to move along the building to outdoor gathering spaces.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *